Ana Roje Ivančić

Information & Communications Technology

DevOps & Automation Azure DevOps Scrum Agile Coaching Modern Software Development Release management Testing Agile Methodologies Agile Transformation TFS VSTS CI / CD Scrum.org PSF PSD automation Automated Testing Azure DevOpsCulture DevOps Transformation Process Improvement Visual Studio Team Services Team Foundation Server

Split, Split-Dalmatia, Croatia

Automatska definicija gotovosti za osiguranje kvalitete i rješavanje tehničkog duga

U Scrumu, barem jednom na kraju svakog sprinta, razvojni tim mora proizvesti gotovu verziju proizvoda (Done) koja se po potrebi može isporučiti krajnjem korisniku. Razumijevanje svega što je potrebno napraviti za gotovu verziju je važno da bi tim imao transparentan uvid u količinu posla kojeg je nužno odraditi, ali i da bi mogao kontrolirati kvalitetu.

Zašto je stanje gotovosti tako važno? Bez da ga dostignemo redovito u svakom sprintu, nedovršeni posao će se nakupljati u obliku tehničkog duga. Bez uvida i kontrole nad tim tehničkim dugom i nad preostalim potrebnim poslom, vrlo lako ćemo možemo izgubiti kontrolu nad cijelim razvojnim procesom.

Posljedično, isporuke neće ići na vrijeme, kvaliteta će biti loša i s vremenom, umjesto da proizvodimo novu funkcionalnost, lako nam se može desiti da se bavimo samo tehničkim dugom.
Kako znamo da smo gotovi i da mirne duše možemo isporučiti novi komad funkcionalnosti? Tako što smo poduzeli sve nužne korake opisane u definiciji "Gotovog" (Definition of Done). Definicija Gotovog je inicijalno obična lista kriterija, ali s vremenom želimo provjeru svakog od tih kriterija automatizirati.

Lako dostupni alati koji se integriraju u kanal isporuke mogu na jednostavan način provjeravati stanje gotovosti. Možemo izvršavati automatske testove, mjeriti pokrivenost i složenost koda, raditi statičku analizu, isporučivati softver u testna okruženja i tamo izvršavati testove prihvatljivosti i još puno toga.

Koristeći Azure Pipelines DevOps pokazati ćemo kako se jednostavno može automatizirati provjera gotovosti. Dođite na ovo predavanje i sa sobom ponesite praktične savjete za učinkovitu borbu protiv tehničkog duga i osiguranje kvalitete uz automatsku provjeru gotovosti.

WinDays 2019, Travanj 2019, Šibenik
https://rebrand.ly/WD_2019_DOD


Ana Roje Ivančić

Agile i DevOps konzultant, Professional Scrum Trainer, Microsoft MVP

Ana je konzultant za Agile i DevOps i specijalist za Azure DevOps s 20 godina iskustva na polju profesionalnog razvoja softvera. Uvjerena je da pomno odabrana kombinacija agilnih i inženjerskih praksi te integriranih alata pomaže organizacijama ostvariti kontinuiranu isporuku vrijednosti svojim korisnicima. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, ATD, .debug, Agile Bosnia, Agile Serbia, ALM Days, NT Konferenca, Basta!) te tehnološke treninge prilagođene klijentima. Licencirani je Scrum.org Professional Scrum Trainer (PST) i nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za razvojne tehnologije. Posjeduje niz Scrum i Microsoftovih industrijskih certifikata. Diplomirani je inženjer matematike i računarstva te magistar ekonomskih znanosti.

Ana's full speaker profile