Session

Automatska definicija gotovosti za osiguranje kvalitete i rješavanje tehničkog duga

U Scrumu, barem jednom na kraju svakog sprinta, razvojni tim mora proizvesti gotovu verziju proizvoda (Done) koja se po potrebi može isporučiti krajnjem korisniku. Razumijevanje svega što je potrebno napraviti za gotovu verziju je važno da bi tim imao transparentan uvid u količinu posla kojeg je nužno odraditi, ali i da bi mogao kontrolirati kvalitetu.

Zašto je stanje gotovosti tako važno? Bez da ga dostignemo redovito u svakom sprintu, nedovršeni posao će se nakupljati u obliku tehničkog duga. Bez uvida i kontrole nad tim tehničkim dugom i nad preostalim potrebnim poslom, vrlo lako ćemo možemo izgubiti kontrolu nad cijelim razvojnim procesom.

Posljedično, isporuke neće ići na vrijeme, kvaliteta će biti loša i s vremenom, umjesto da proizvodimo novu funkcionalnost, lako nam se može desiti da se bavimo samo tehničkim dugom.
Kako znamo da smo gotovi i da mirne duše možemo isporučiti novi komad funkcionalnosti? Tako što smo poduzeli sve nužne korake opisane u definiciji "Gotovog" (Definition of Done). Definicija Gotovog je inicijalno obična lista kriterija, ali s vremenom želimo provjeru svakog od tih kriterija automatizirati.

Lako dostupni alati koji se integriraju u kanal isporuke mogu na jednostavan način provjeravati stanje gotovosti. Možemo izvršavati automatske testove, mjeriti pokrivenost i složenost koda, raditi statičku analizu, isporučivati softver u testna okruženja i tamo izvršavati testove prihvatljivosti i još puno toga.

Koristeći Azure Pipelines DevOps pokazati ćemo kako se jednostavno može automatizirati provjera gotovosti. Dođite na ovo predavanje i sa sobom ponesite praktične savjete za učinkovitu borbu protiv tehničkog duga i osiguranje kvalitete uz automatsku provjeru gotovosti.

WinDays 2019, Travanj 2019, Šibenik
https://rebrand.ly/WD_2019_DOD

Ana Roje Ivančić

Agile i DevOps konzultant, Professional Scrum Trainer, Microsoft MVP

Split, Croatia

View Speaker Profile

Please note that Sessionize is not responsible for the accuracy or validity of the data provided by speakers. If you suspect this profile to be fake or spam, please let us know.

Jump to top