Session

DevOps transformacija u Microsoftu

Ovo je priča o tome kako je Microsoft transformirao i ubrzao svoj razvojni proces uvođenjem DevOps praksi. Novi pristup nazvan One Engineering System je donio dramatične promjene u infrastrukturi, procesima, alatima i organizaciji rada u Microsoftu. U potpunosti se temelji na Visual Studio Team Services i Azure platformama, koje su dostupne svima nama.

Transformacija je Microsoftovim timovima omogućila da sa višegodišnjih ciklusa izdavanja novih verzija prijeđu na redovne isporuke novih funkcionalnosti svaka tri tjedna, uvedu potpunu kontrolu nad tehničkim dugom, a uspjeh mjere zadovoljstvom umjesto brojem korisnika. Na tehničkoj razini je razvojni proces značajno unaprijeđen uvođenjem git sustava za verzioniranje, dramatičnom promjenom pristupa testiranju i kvaliteti općenito te agilnim planiranjem i organizacijom timova.

U predavanju ćemo opisati što su sve Microsoftovi timovi naučili kroz godine uvođenja novog sustava razvoja i kako možemo profitirati od tih iskustava. Primjeri koje ćemo opisivati vezani su za tim koji razvija Visual Studio Team Services (preko 800 ljudi), s kojim usko surađujemo, iako se isti razvojni sistem koristi i u Windows, Azure i drugim timovima širom Microsofta.

Advanced Technology Days 13, November 2017, Zagreb, Croatia

Ana Roje Ivančić

Agile i DevOps konzultant, Professional Scrum Trainer, Microsoft MVP

Split, Croatia

View Speaker Profile