Session

NativeScript: Ozbiljna konkurencija u segmentu izrade nativnih mobilnih aplikacija

Mnoge organizacije imaju iste dileme kada odluče krenuti s izradom mobilnih aplikacija. Da li odabrati nativnu tehnologiju i uživati u benefitima performansa ili napraviti uštedu izradom hibridnih aplikacija koja će se izvršavati u web view-u uređaja. Mnogi takvi projekti završe s neuspjehom jer hibridna aplikacija ne zadovoljava performanse, a organizacije najčešće nemaju resurse i sredstva da bi uložili u specijalizirane timove po pojedinoj mobilnoj tehnologiji.

Ovdje na scenu stupa NativeScript, tehnologija koja omogućava izradu nativnih mobilnih aplikacija jezikom web-a. Al ne samo korištenjem jednog jezika, već izborom korištenja JavaScripta u kombinaciji s TypeScriptom, Angular-a ili Vue-a. što ga čini prvim izborom u već postojećoj zajednici. Kombinacija ovih tehnologija omogućava nam pisanje kompletno nativnih aplikacija pomoću nativnih UI kontrola, a sama apliakcija se ponaša kao da je pisana u Xcode-u ili Android studiu. Benefiti u performansama posebno dolaze do izražaja u nativnih komponentama i animacijama. Da sumiramo, u ovoj tehnologiji možete izrađivati na jednostavan način snažne cross-platform nativne aplikacije i omogućiti korisnicima najbolje korisničko iskustvo.

Kroz ovo predavanje proći ćemo sve segmente izrade jedne aplikacije koristeći Visual Studio Code i .net core kao backend, te dati odgovor zašto je nativescript ljuti konkurent postojećim igračima u segmentu tehnologija izrade cross-platformskih nativnih mobilni aplikacija.

Marko Šarić

Lead Software Engineer at GlobalLogic

Zagreb, Croatia

View Speaker Profile