Session

Sosioteknisk systemdesign for “digital kullgruver”

Begrepet "sosioteknisk" ser ut til å ha fått en renessanse den siste tiden, noe som er oppløftende med tanke på den positive effekten denne tilnærmingen har hatt for organisasjoner og deres ansatte verden rundt siden starten i de britiske kullgruvene på 50-tallet. For oss nordmenn er det enda mer relevant siden den mest betydningsfulle forskningen på denne nye måten å organisere arbeidet på ble gjort her i Norge på 60-tallet og ble til en av pilarene i norsk arbeidsliv. Spørsmålet er da hvor relevant dette er i IT, hvor vi allerede har smidig, DevOps, og andre arbeidsprosesser. Men hva med hele systemet, som organiseringen, tilpasningsdyktigheten og trivselen?

I denne presentasjonen skal vi derfor se nærmere på hva sosioteknisk systemtenkning er, spesielt den grenen som kaller åpent systemteori. Vi skal både se på hvordan disse overlapper med smidig og hvor det er forskjeller. Tesen presentert her er at forskningen fra samfunnsvitenskapene med teknikkene og tilnærmingene brukt for å radikalt endre en organisasjons fra et byråkrati til et fullt deltagerne demokrati hvor alle bidrar produktivt er vel så relevant for oss i de "digitale kullgruvene" - antagelig enda mer.

Har holdt denne presentasjonen et par ganger før, som på Lean Agile Exchange og DDD Europe, samt noen ganger internt hos firma i Norge på norsk. Tenker derfor at norsk passer best her også.

Trond Hjorteland

IT-arkitekt og sosioteknisk praktiker

Oslo, Norway

View Speaker Profile

Please note that Sessionize is not responsible for the accuracy or validity of the data provided by speakers. If you suspect this profile to be fake or spam, please let us know.

Jump to top