Dalibor Raičković

Information & Communications Technology

Kubernetes Azure T-SQL .NET .net core IoT CI/CD Security

Osijek, Osječko-Baranjska, Croatia

Dalibor Raičković

Owner at 100 POSTO - Inovativna IT rješenja

Bavi se programiranjem još od osnovne škole (bilo je to vrijeme QBasic-a). Prije svega je backend developer, ali niti jedna od tehnologija mu nije strana. Zadnji niz godina se bavi oblakom, sigurnošću aplikacija, te CI/CD procesima, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete softverskih rješenja.
Nakon što je dugi niz godina radio u korporaciji prvenstveno sa enterprise klijentima, arhitekture softverskih rješenjna sada slaže u vlastitom angažmanu.
Iza sebe broji veliki broj uspješno završenih projekata i zadovoljnih klijenata, a u slobodno vrijeme se bavi IoT-om i povezuje sve što se povezati može.

Current sessions

Sigurnost Smart Home sustava

IoT uređaja je sve više oko nas. U našim domovima imamo hrpu uređaja povezanih sa našim pametnim telefonom i jednostavno uživamo koristeći ih i hvaliti se u društvu kako imamo "Smart Home". Ali… Jesmo li se ikada zapitali koliko su ustvari sigurni takvi sustavi i kakve su opasnosti ukoliko se sigurnost naruši? Isplati li se uvijek kupiti najjeftinije i zašto ne? To su samo neka pitanja na koja ćemo odgovoriti. Posjetite ovo predavanje i saznajte zašto je važno voditi brigu o IoT sustavima kroz Smart Home priču i sigurnost istih. Vidimo se!


​Azure SQL - Sigurnosni mehanizmi

Podaci su nešto najvrijednije što imamo i iz tog razloga je upravo sigurnost tih podataka nešto o čemu moramo konstantno brinuti. Dobro nam poznata Azure SQL usluga sa sobom nosi veliki broj sigurnosnih mehanizama koji nam u uvelike mogu olakšati muke. Na ovom predavanju proći ćemo osnove nekoliko glavnih mehanizama, a nekima od njih posvetiti ćemo i malo više pažnje upravo zbog famozne GDPR regulative. Svako "curenje" podataka je oduvijek bilo skupo, a sada postaje još skuplje. Dođite na ovo predavanje i provjerite kako zaštititi svoje podatke bez puno muke. Vidimo se!


Čuvajmo tajne - Azure AD Managed Service Identity

Izazov u razvoju aplikacija koje su smještene u oblaku je svakako i upravljanje vjerodajnicama koje su potrebne za autentikaciju na drugim uslugama.
Azure Key Vault nam pruža siguran način za pohranu vjerodajnica i ostalih ključeva i tajni, ali opet na način da se naša aplikacija autenticira na sam Key Vault. Tu nam problem rješava Azure Managed Service Identity (MSI) kroz koji Azure platforma upravlja identitetom pojedine usluge na razini Azure AD-a. Na ovaj način našim aplikacijama omogućavamo autentikaciju na bilo kojem servisu koji omogućava Azure AD autentikaciju (pa čak i na sam Key Vault), ali bez čuvanja vjerodajnica u našem kodu. Dođite na ovo predavanje i saznajte što se krije iza cijele priče. Vidimo se!


Sigurnost aplikacija unutar Microsoft Azurea

Jeste li se ikada zapitali što se dogada s vašim aplikacijama kada ih postavite na Azure? Jesu li sigurne, zašticene, te jesu li i dalje samo vaše?
Predavanje cemo bazirati na Azure App Service platformi i podijeliti ga na dva dijela: sigurnost infrastrukture i sigurnost aplikacije.
U prvome djelu cemo se dotaknuti sigurnosti vaše aplikacije u odnosu na ostale resurse unutar Azurea i komunikacije sa istima, komunikacije sa eksternnim resursima (putem PowerShell-a, REST API-a, ...) i zaštite infrastrukture od klasicnih prijetnji (malwares, DDoS, MITM, ...).
U drugome dijelu cemo diskutirati o sigurnosti same aplikacije koju razvijamo i pobrinuti se da naše aplikacije budu otporne na prijetnje kao što su SQL Injection, Session hijacking, itd...
Kroz demo cemo pokazati koliko mali propusti developera mogu biti skupi. Dodite na ovo predavanje i saznajte kako sigurno razvijati aplikacije. Vidimo se!


Sigurnost IoT sustava

IoT uređaja je sve više oko nas. U svakodnevnom okruženju većina nas ima nekoliko IoT uređaja (TV, Car, Lighting Control, HVAC, ...) povezanih sa našim pametnim telefonom i jednostavno uživamo koristeći ih. Ali… Jesmo li se ikada zapitali koliko su ustvari sigurni takvi sustavi? Kakve su opasnosti? Što se dogodi ako se naruši sigurnost sustava? Kako poboljšati sigurnost? To su samo neka pitanja na koja ćemo odgovoriti. Posjetite ovo predavanje i saznajte zašto je važno voditi brigu o IoT sustavima i njihovoj sigurnosti. Vidimo se!


Što s aplikacijama nakon puštanja u produkciju?

Mjesecima razvijamo softversko rješenje, nakon dosta truda i muke završavamo ga, puštamo u produkciju i što sada? Što je sljedeće? Nikako ne želimo da ode u zaborav. Tome će pridonijeti i korisnici našeg softverskog rješenja s prijavom eventualnog problema ili pak novim zahtjevima. Možemo li na neki način reagirati i prije nego nam korisnici prijave dotični problem? Kako podržati staru verziju ako je nova već aktivna i što napraviti sa korisnicima koji ipak ne žele nadogradnje? Sve ovo je moguće, ali kako? Na ovome predavanju saznati ćemo odgovore na ova pitanja, koji su nam alati dostupni i koje su nam sve mogućnosti otvorene. Također, dio predavanja posvetit ćemo i tome kako dio ovog procesa provesti kroz samu Azure platformu.


Azure IoT Hub

Internet of Things je naša budućnost. Na ovom predavanju ćemo vas uvesti u svijet IoT-a te vam pokazati kako ga na jednostavan način povezati sa cloudom, koristeći Microsoft Azure.
Podatke ćemo prikupljati sa stvarnih IoT uređaja, a na Azureu ćemo upogoniti IoT Hub - novu uslugu koju nam nudi Microsoft Azure, te još poneku uslugu kako bi sve te podatke mogli nekako obraditi i prikazati.
Dio predavanja posvetit ćemo i tome zašto je dobro koristiti Azure u IoT priči, te kako možemo proširiti osnovnu funkcionalnost prikupljana podataka koristeći neke druge Azure usluge.
Dođite i pridružite nam se na ovom predavanju.


Machine learning kao IoT Edge modul

​U ovom trenutku ima iznimno puno podataka, ali njihova vrijednost se može povećati ukoliko iz njih možemo dobiti dodatnu vrijednost. Tu nastupa strojno učenje kao dio naše budućnosti.
IoT Edge je relativno nova usluga unutar Azure platforme koja omogućava analizu podataka već na samom IoT uređaju.
Na ovom predavanju prikazat ćemo kako ove dvije usluge idu ruku pod ruku. IoT Edge usluga nam omogućava implementaciju logike direktno na IoT uređaj koristeći "module" - u našem slučaju Azure Machine Learning modul. Dođite na ovo predavanje i saznajte kako vaše IoT uređaje možete bolje iskoristiti koristeći strojno učenje. Vidimo se!


Novi pogled na IoT kroz Azure Sphere

U narednom desetljeću gotovo svaki osobni gadget, kućanski aparat i industrijski uređaj bit će povezan na Internet. Ti povezani uređaji postat će inteligentniji, s mogućnosću predviđanja, razgovora, slušanja i još mnogo toga. Obzirom na sve navedeno, ovakvi uređaji mogu biti i opasni u slučaju sigurnosnog propusta. Nitko ne želi imati pećnicu koju netko može pretvoriti u oružje, baby monitor koji netko špijunira ili pak hladnjak koji se zaključa dok ne platite otukpninu...
U korak sa ovim predviđanjima i problemom koji se odražava, Microsoft ima svog konja za utrku - Azure Sphere. Azure Sphere je cjelovito rješenje koje obuhvaća certificirani MCU, operativni sustav i cloud komponentu koji zajedno čine jednu cjelinu.
Na ovom predavanju proći ćemo najbitnije funkcionalnosti ovog rješenja, a pri tome ćemo naglasak staviti na sigurnost koja je zapravo i najbitniji faktor ove cijele priče. MCU je projektiran da zadovoljava najbitnije sigurnosne komponente, iza operativnog sustava se krije Linux kernel, a cloud komponenta se koristi za upravljanje uređajima. Dođite na ovo predavanje i saznajte iz prve ruke kako Azure Sphere može pomoći vama i vašim IoT rješenjima kako bi svi zajedno bili sigurniji.


Past and future events

Advanced Technology Days 14

4 Dec 2018 - 5 Dec 2018
Zagreb, City of Zagreb, Croatia

KulenDayz 2018

30 Aug 2018 - 1 Sep 2018
Osijek, Osječko-Baranjska, Croatia

Microsoft WinDays18

24 Apr 2018 - 27 Apr 2018
Poreč, Istria, Croatia

Advanced Technology Days 13

4 Dec 2017 - 5 Dec 2017
Zagreb, City of Zagreb, Croatia

Microsoft WinDays17

25 Apr 2017 - 28 Apr 2017
Poreč, Istria, Croatia

Advanced Technology Days 12

15 Nov 2016 - 16 Nov 2016

Microsoft WinDays16

26 Apr 2016 - 29 Apr 2016
Poreč, Istria, Croatia

Advanced Technology Days 11

18 Nov 2015 - 19 Nov 2015
Zagreb, City of Zagreb, Croatia

Microsoft WinDays15

21 Apr 2015 - 24 Apr 2015
Umag, Istria, Croatia

Advanced Technology Days 10

12 Nov 2014 - 13 Nov 2014
Zagreb, City of Zagreb, Croatia