Session

Desentraliserte datadrevne beslutninger med Data Mesh og Domain- Driven Design

Mange virksomheter strever etter å være data-drevet med mål om å ta beslutninger basert på godt gjennomført dataanalyse. Utfordringen som gjerne møter oss på veien dit er veksten og størrelsen på organisasjoner. Med dette på kjøpet kommer kompleksitet i form av avhengigheter og mengde data som produseres av ulike kilder forankret i flerfoldige brukerbehov. I de siste årene har organisasjoner adressert veksten ved å etablere tverrfaglige autonome team, desentralisere applikasjonsutviklingen med bl.a. mikrotjenester og forkorte veien til tilbakemeldinger fra brukere med DevOps-prinsippene.

De primære utfordringene som gjenstår å løse, på veien til å bli ekte data-drevet, ligger i det grunnleggende skillet mellom operasjonelle data, dvs. data produsert og rettet mot sluttbrukerens daglige behov, og analytiske data, data brukt i rapportering som gir innsikt i trender og utviklingen over tid. På den ene siden er operasjonelle data utviklet og forvaltet i en modell som ligger langt unna analytiske behovene, gjerne belastet med historikk i legacy systemer. På den andre siden jobber man ofte med sentraliserte løsninger for analytiske data i form av tradisjonelle datavarehus-løsninger som er mindre optimalt tilpasset organisasjonsveksten.

I dette foredraget vil vi gå gjennom prinsippene bak det nye paradigmet kalt Data Mesh, som viser vei til desentralisert tilnærming for analytisk arbeid basert på domene-orientert applikasjonsutvikling med Domain-Driven Design. Vi vil underveis følge opp med flere use-case’r og eksempler fra ulike domener og implementasjon av prinsippene i andre større norske virksomheter.

Gjennomførte foredrag:
Skatteetaten, Analyseteamets kompetansegruppe
Bodø, 2023-03-29
Deltagertilfredshet: 9 av 10 vil anbefale foredraget!

Tilbys som 2 timers bedriftsinternt inspirasjonsforedrag

Mufrid Krilic

Domain-Driven Design Coach og konsulent i CoWork

Bodø, Norway

View Speaker Profile