Session

Om kompleksitet, autonomi og brukerperspekiv - historie om hvordan komplekse systemer blir til

Når vi snakker om produktutvikling av større IT-systemer snakker vi ofte om prinsipper, strategier og gode retningslinjer for produktdesign, IT-arkitektur, team-organisering og industristandarder for programvareutvikling, alt støttet av solid dose domenekunnskap. Likevel, selv med de beste hensiktene blir ofte systemer vi lager et godt stykke unna de målene som ser åpenbart oppnåelig ut om vi tar utgangspunkt i de samme prinsippene og retningslinjene. Dette skillet mellom målbildet og det faktiske resultatet er som regel synlig kun i retrospekt ved å se på de valgene vi har gjort, valgene som tas med beste hensikt av mennesker som deltar i produktutviklingen med ulik kompetanse og perspektiver.

I dette foredraget vil vi presentere en historie om et produkthus i et komplekst domene som har gjort sitt beste i å oppfylle kundens behov og å etablere seg i marked med sterk konkurranse, som nå befinner seg i en situasjon der kundenes oppfatning av selve organisasjonen er negativt preget. Vi vil bevege oss fra det strategiske mot det operative, ved å se på beslutninger som har ført til at uhåndterlig kompleksitet har sakte, men sikkert overtatt både sluttproduktet og IT-arkitekturen.

Vi vil avslutte med noen alternativer på hvordan organisasjonen kan ta steget videre med å legge til rette for at produktteamene kan fokusere på brukerbehov når de tar veivalg i det tekniske- og produkt-designet, samt rendyrke sitt kjernedomene og spille på lag med kompleksiteten ved å avgrense og kontekstualisere den.

I verktøykassa på veien videre finner vi Two Mindsets og Level of Alignments som hjelper organisasjoner anvende riktig tilnærming avhengig av problemets kompleksitet og effekten de ønsker å oppnå. Alt kombinert med Domain-Driven Design som hjelper deg å unngå å lage unødvendig komplekse IT-løsninger, ved å respektere behovene til mennesker som jobber i forretningsdomenet via tett tverrfaglig samarbeid.

Gjennomførte foredrag:
Keynote speaker på d:Xchange 2023, DIPS AS sin årlige fagkonferanse, Bodø, 19.4.2023
Bedriftssamling i Fifty AS (Statnett og Svenska Kraftnät joint venture), Oslo, 7.6.2023

Deltagertilfredshet: 7 av 10 vil anbefale foredraget!

Tilbys som bedriftsinternt inspirasjonsforedrag

Mufrid Krilic

Domain-Driven Design Coach og konsulent i CoWork

Bodø, Norway

View Speaker Profile

Please note that Sessionize is not responsible for the accuracy or validity of the data provided by speakers. If you suspect this profile to be fake or spam, please let us know.

Jump to top